Hvo lang er levetiden til batteriene

Siden batteriet til en elbil er fryktelig dyrt i dag, så er dette et viktig spørsmål. Mye tyder på at batteriene overlever bilen og vel så det.

Mange er kjent med li-ion-batterier fra bærbare PC'er og mobiltelefoner. Der har man vært plaget med at kapasiteten har taper seg i løpet av noen år. Vil det samme skje med li-ion-batteriene i elbilene?

Det er særlig tre ting som tar livet av li-ionbatterier; 1)varme, 2)at det blir stående fulladet, og 3) at det blir stående helt utladet. En elbil beskytter batteriet mye bedre mot slike farer enn PC'en og mobiltelefonen, ved å sørge for kjøling til batteriet, hindre at det lades helt opp og helt ut. I tillegg kan elbileieren også påvirke levetiden ved å behandle batteriet pent, og det er mange måter å konstruere et litium-ion-batteri.

Men hva vet vi om når elbilbatterier dør? Vel, moderne elbiler kom med Mitsubishi iMiev og Nissan Leaf i 2010, så det er begrenset hvor gamle disse elbilene er blitt ennå. Og batteriprodusentene holder erfaringene sine tett til brystet. Men vi vet en del ting som tyder på at batteriene lever lenge:

En graf som viser tapt rekkevidde i forhold til kilometer kjørt
Tapt rekkevidde i forhold til kilometer kjørt. Kilde: Det belgisk-nederlandske elbilforumet.

Kilder

[1] Så lenge kan du regne med at batteriet i elbilen varer. Artikkel i Teknisk Ukeblad, 2016. Aviser og tilsvarende er nokså troverdige kilder.

[2] Elbil-garantiguiden 2018. Artikkel fra forbrukerrådet.